Tort z kremem jablkowo-jogurtowym

Nie przepadam za robieniem tortow. Wszystkie wydaj mi sie jednakowe: biszkopt+jakis tam krem. Cala sztuka polega na ozdobieniu… Tym razem wierzchnia czesc pokruszylam i zabarwilam niebieskim cukrem. Polecam ogromnie krem- smakuje bardzo lekko i orzezwiajaco.

Na forme o srednicy 26 cm:

Ciasto:

150 g masla

150 g cukru

3 jajka

150 g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia

Krem:

750 g jablek

100 ml wody mineralnej gazowanej

2 lyzki cukru

125 g rodzynek

6 platow zelatyny

200 ml smietany kremowki

250 g jogurtu waniliowego

Maslo utrzec z cukrem na kremowa mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ubijajc. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenai i wymieszac. Piec w 180°C ok. 25 minut. Po wystudzeniu przekroic na dwie czesci.

Jablka obtrac, wyciac gniazda nasienne, posiekac w kostke. W wodzie rozpuscic cukier, dodac rodzynki i jablka i zagotowac. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Odsaczyc, wyjac nieco wody z wywaru jablkowego, rozpuscic zelatyne w goracej wodzie od jablek. Wymieszac z pozostalymi jablkami i rodzynkami. Wystudzic. Smietane ubic na szytwyno. Jak tylko zauwazymy, ze masa jablkowa zaczyna tezec, dodac ubita smietane i jogurt. Zalozyc obrecz od tortownicy na pierwszy krazek  ciasta, ostudzona mase wylac na pierwszy krazek ciasta, i polozyc drugi krazek (ja pokruszylam). Odstawic do lodowki na co najmniej 2 godziny. Udekorowac wedle wlasnego pomyslu 😉

Przepis na podstawie przepisu z: „Frau mit Herz. Spezial. Backen nach Grossmutters Art” nr 2/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.