Finski placek czekoladowy

Mocno czekoladowy. Dla wielbicieli czekoladowych ciast 🙂

Na forme o wymiarach 20×20 cm:

120 g masla

4 lyzki kakao

200 g brazowego cukru

150 g maki

1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia

2 jajka

100 g mrozonej zurawiny

Polewa:

150 ml smietany creme fraiche

75 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

50 g masla

1 jajko

2 lyzki maki

50 g czekoladowych groszkow

ewentulanie: bita smietana

Maslo rozpuscic z brazowym cukrem i kakao mieszajac, az cukier sie rozpusci. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do masy. Dodac jajka i wymieszac. Wymieszac z zurawina. Ciasto rozprowadzic w natluszczonej foremce. Smietane creme fraiche wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym, maslem, jajkiem i maka. Wylac na ciasto, posypac na wierzchu czekoladowymi groszkami. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Mozna podawac z bita smietana.

 

Przepis z ksiazki: „Obst- & Blechkuchen” wyd. NGV 20013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.