Jablecznik z karmelem

Jesien to dla mnie pora na jableczniki, szarlotki i wszystkie inne ciasta z jablkami. Zapraszam slodko na jablecznik z karmelem 🙂

Na blache o wymiarach: 32×39 cm

200 g masla lub margaryny do pieczenia

270 g cukru

szczypta soli

3 jajka

270 g maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

3-4 lyzki mleka

5 czerwonych jablek

2 lyzki soku z cytryny

120 ml syropu klonowego

Jablka obrac, pokroic na talarki ok. 1 cm, wyciac gniazda nasienne. Skropic sokiem z cytryny. Na sucha patelnie wsypac 60 g cukru i skarmelizowac (poczekac az sie rozpusci). Dodac 60 ml syropu klonowego i jablka, dusic przez chwile. Karmel powinien sie rozpuscic. Maslo ubic z sola i 150 g cukru na kremowa mase. Dodawac pojedynczo jajka i ciagle ubijac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Wsypywac do masy naprzemian z mlekiem, meiszajac. Ciasto wylozyc na blache z papierem do pieczenia. Nastepnie za pomoca widelca wylozyc jablka. Polac pozostalym na patelni karmelem. Wlozyc jablecznik do nagrzanego piekarnika- 200°C, z termoobiegiem- 175°C i piec przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu polac karmelem sporzadzonym tak jak poprzednio z 60 g cukru i 60 ml syropu klonowego (mozna dodac nieco wody).

Przepis z tygodnika „Laura” , jeden z wrzesniowych numerow 2013 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.