Zweschgendatschi

Dzis rozpoczecie Oktorfest na Lakach Teresy (Theresienwiese) w Monachium! Najwiekszy na swiecie ludowy festyn. I jak co roku zapraszam was do sprobowania regionalnej kuchni bawarskiej. W poprzednich latch zapraszama na: paste kanapkowa Obazda, precle, oraz paste kanapkowa Erdapfelkas. Tym razem zapraszam na drozdzowy palcek ze sliwkami- Zweschkendatschi. Sliwki te to sliwki wegierki- tylko takie moga sie znalesc w tym placku. Byc moze nie dostaniecie go w namiocie piwnym na Swiecie, ale z pewnoscia w wielu piekarniach, cukierniach, czy kawiarniach w Monachium i okolicach. Takze w malej bawarskiej wiosce, gdzie mieszkam ja 😉 Zycze smacznego z soczystymi sliwkami na miekkim, aromatycznym drozdzowym spodzie! Pfüa Gott! 😉

Na blache o wymiarach 32×40 cm:

200 ml mleka

100 g masla

500 g maki

1 opakowanie suszonych drozdzy (7g)

3 lyzki cukru

1 szczypta soli

1 jajko

skorka otarta z polowy cytryny

1-1,25 kg sliwek wegierek

300 g mielonych migdalow lub orzechow laskowych

posypka:

60 g cukru

lyzeczka cynamonu mielonego

nieco masla

Mleko ogrzac do lezniej temperatury i rozpusciw  nim maslo. Make wymieszac z drozdzami, sola i cukrem. Dodac skorke otarta z cytryny, cieple mleko i jajko z maslem. Wyrobic gladkie ciasto, ktore odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci w cieple miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut.

Sliwki umyc, osuszyc i wypestkowac wzdluz. Blache do pieczenia wylozyc pergaminem. Ciasto rozwalkowac i wlozyc do blachy. Na brzegach podwinac do gory. Odstawic na 15 minut do wyrosniecia. Posypac mielonymi migdalami lub orzechami, nastepnie ukladac sliwki przecieciem do gory. Polozyc wiorki z masla na wierzchu placka. Nastepnie posypac cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180 °C) ok. 35 minut.

Przepis na podstawie przepisu z ksiazki „Lieblingsrezepte der Landfrauen” wyd. Weltbild 2008 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.