Chlebek dyniowy z orzechami wloskimi

Kolejne warzywne ciasto na slodko, ktore polubila moja rodzina. Rozkrecamy sie 🙂

Na 1 foremke kesowa o dlugosci 30 cm:

200 g pure z dyni

2 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

kilka kropel aromatu waniliowego

280 g maki

200 g cukru

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzeczka sody oczyszczonej

180 g jogurtu naturalnego

40 ml oleju

60 posiekanych orzechow wloskich

po 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow, mielonego imbiru, mielonego anyzu i mielonej galki muszkatalowej (ewentulanie 1 lyzeczka przyprawy do piernikow)

W misce wymieszac cukier, make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sode oczyszczona. W innej misce wymieszac jogurt, aromat waniliowy, olej, pure z dyni i jajka. Przelac do miski z suchymi skladnikami i krotko mieszac mikserem tylko do polaczenia skladnikow. Wsypac 3/4 orzechow i wymieszac. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremki, posypac na wierzchu pozostalymi orzechami.  Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 60-70 minut. Po upieczeniu zostawic doi wystgniecia w piekarniku uchylajac nieco drzwiczki.

 

Przepis uczestniczy w akcji:

Warzywa w słodyczach 2013

 

Przepis z: „Backlust. Brot backen” nr 8/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.