Klopsiki na kapuscianej jarzynce

Pomyslowy i niedrogi obiad 🙂

Dla 4 osob:

1 glowka kapusty

500 g miesa mielonego z indyka (wzielam wieprzowe)

1 jajko

2 pszenne tosty

2 cebule

2-3 marchewki

2- 3 lyzki suszonego kminku (w sezonie swiezy)

1 lyzka koncentratu pomidorowego

2 lyzki oleju

2 lyzki masla

sol, pieprz

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, wyciac glab i drobno poszatkowac. Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Tosty namoczyc w wodzie i odcisnac. Cebule obrac, jedna drobno posiekac, a druga posiekac w piorka. Cebule pokrojona na drobno dodac do miesa, wbic jajko. Dodac tosty i koncentrat pomidorowy oraz 1/2 majeranku. Wyrobic doprawic do smaku sola i pieprzem i ponownie wyrobic.

Z masy uformowac klopsiki, usmazyc na oleju. Wyjac z patelni, na tej samej patelni rozpuscic maslo. Wlozyc kapuste, marchew, cebule w piorkach i reszte majeranku. Przelozyc do rondla, dusisc do miekkkosci, na koniec doprawic pieprzem i sola oraz wylozyc na wierzch klopsiki.

Przepis z „Tina” nr 11/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.