Kremowa zupa marchewkowa z pierozkami tortellini

Bardzo pyszna- smakuje juz jesiennie… Zupelnie nie mam pojecia, gdzie sie to lata podzialo…

Dla 4 osob:

750 g marchwi

1 duze jablko

1 duza cebula

3 lyzki masla

2 lyzeczki przyprawy curry w proszku

sol, pieprz

pol lyzeczki pikantnej papryki w proszku

5 szklanek bulionu warzywnego

20-30 malych pierozkow tortellini- mozna wziac gotowe lub skoryzstac z mojego przepisu: pierozki tortellini z nadzieniem miesno-warzywnym

Marchewki obrac, umyc, osuszyc, zetrzec na tarce jaryznowej lub drobno posiekac. Jablko umyc, obrac ze skorki i zetrzec na tarce jarzynowej lub posiekac w drobna kostke. Cebule obrac i drobno posiekac. W duzym rondlu rozpuscic maslo, podsmazyc na szklisto cebule, dodac marchew i jablko, posypac papryka, curry, pieprzem i sola, wymieszac, a nastepnie dusic pod przykryciem na niewielkim ogniu o. 5 minut. Dodac goracy bulion, wymieszac, gotowac pod przykryciem, az warzywa zmiekna. Nastepnie zmiksowac. Ewentulanie doprawic do smaku. Pierozki ugotowac w osolonej wodzie i podawac wraz z zupa. U mnie kazdy nakladal je sobie wedle uznania. 🙂

Przepis uczestniczy w akcji:

Akcja Zupa Krem

 

Przepis z: „101 przepisow Tom 36, wrzesien/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.