Ziemniaczana zapiekanka z sadzonymi jajkami

„O jakie pyszne jedzonko”- slowa z ust dzieci sa najwyzsza pochwala. No tak, ale wystarczy moim chlopakom podac ziemniaki w dowolnej postaci i sa w pelni szczesliwi 🙂 Zupelnie, jak mama 😉 Sprobujcie- napewno sie wam spodoba 🙂

Dla 4 osob:

600 g ziemniakow

400 g parowek

2 cebule

3 srednie straki papryki (wzielam nieco mniej, a za to  wiecej ziemniakow)

2 lyzki masla

sol, pieprz

1 lyzeczka suszonego tymianku lub swiezego posiekanego na drobno

4 jajka

Ziemniaki obrac i ogotowac w osolonej wodzie, aby byly jeszcze nieco twardawe. Odecedzic, wystudzic. Pokroic w osemki. Parowki pokroic na kawalki. Cebule obrac i pokroic w piorka. Papryki umyc, wyjac gniazda nasienne i ogonki, pokroic w paski. Na patelni rozgrzac maslo. Podsmazyc kartofle, nastepnie dodac cebule i kielbaski, podsmazyc, pod koniec doprawic do smaku pieprzem i sola oraz tymiankiem. Ostudzic, wymieszac z papryka. (Jesli lubicie miekka papryke, mozecie podsmazyc z warzywami i kielbasa- my lubime jeszcze lekko twarda, dlatego jej nie smazylam). Przelozyc zapiekanke do formy do zapiekania.

Na wierzchu, w dosc sporych odstepach „posadzic” jajka. Posypac niewielka iloscia soli. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200°C az jajka sie zetna.

Przepis dodaje do akcji:

Warzywa psiankowate 2013   Akcja zapiekanki - edycja II

 

Przepis z: „Lisa. Kochen und Backen” nr 09/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.