Miesko na rozowo

Kolejny prosty w wykonaniu przepis, ktory wszystkim smakowal. Co do zdjecia to tak, szybko robilam, bo nie bylo czasu 😉

Dla 4 osob:

4 filety z piersi kurczaka lub indyka

1-2 cebule

1 szklanka przecieru pomidorowego lub 3 lyzki koncentratu pomidorowego wymieszane z 1 szklanka wody

warywyna przyprawa typu vegeta

1/2 szklanki smietany

garsc swiezej zieleniny (mialam szczypiorek, tymianek, lubczyk, natke pietruszki), poza sezonem lyzka suszonych ziol prowansalskich

1 lyzka maki

sol

sok z cytryny

2-3 lyzki oleju

Mieso lekko rozbic na cienkie platy, natrzec sokiem z cytryny i przyprawa, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na pol godziny. Nastepnie odsaczyc i obrumienic na tluszczu ze wszystkich stron, wyjac z patelni. Cebule pokroic w ksotke  i zrumienic na tluszczu. Dodac przecier pomidorowy i polowe posiekanej zieleniny. Zagotwac, dodac mieso i gotowac na niewielkim ogniu do miekkosci. Dodac smietane i wymieszac na malym ogniu, nie doprowadzajac jednak do wrzenia, dosolic ewentualnie do smaku. Przed podaniem posypac pozostala zielenina.

Przepis z ksiazki M.Caprari „Kuchnia Polska”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.