Zupa pieczarkowa z warzywami

Nalezaloby napisac z duza iloscia warzyw. Zwana inaczej smietnikowka, smietniczkiem itp., bo wrzcua sie do niej, to, co akurat pod reka 😉 Mnie ta nazwa srednio sie podoba, ale zupa juz tak 😉 Witajcie po powrocie, zapraszam do stolu! 😉

Dla 4 osob:

250 g pieczarek

500 g ziemniakow

2 marchewki

2 pietruszki

2-3 lodygi selera naciowego

2 straki kolorowej papryki

2-3 cebule

2-3 spore pomidory

sol, pieprz

2-3 kielbaski  (np. slaskie)

Marchewki i pietruszki obrac i zetrzec na tarce jaryznowej. Lodygi selera umyc i pokroic w talarki. Papryke oczyscic z gniazd nasiennych, posiekac w paski. Cebule pokroic w kostke. Pieczarki oczyscic i pokroic w talarki. Warzywa i grzyby uduscic na rozgrzanym tluszczu. Dodac posiekane kielbaski. Dodac obrane ze skorki i posiekane na osemki pomidory, dodac nieco pieprzu i soli, dusic przez 10 minut. Zalac 5 szklankami wody i zagotwoac. Dodac obrane i posiekane w kostke ziemniaki, gotowac do miekkosci. Doprawic do smaku.

Przepis ze zmianami na podstawie przepisu z ksiazki M:Caprari „Kuchnia polska”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.