Ziemniaczane buleczki z nadzieniem z pieczarek i szynki

Ogromnie je wam polecam. Zniknely u nas na kolacje blyskawicznie! Smakuja jeszcze nieco cieple, jak i calkiem wystudzone.

 

 

Na 10 sztuk:

250 g szynki gotowanej

250 g pieczarek

2 lyzki oleju

1/4 lyzeczki rozmarynu lub tymianku

sol, pieprz

1 duzy ziemniak

25 g drozdzy

200 ml letniej wody

400 g maki pszennej

1 lyzeczka cukru

Szynke drobno posiekac. Pieczarki pokroic w drobna kostke. Na oleju podsmazyc szynke, nastepnie dodac pieczaki i i udusic razem. Pod koniec doprawic do smaku pieprzem i sola, wsypac rozmaryn lub tymianek i wymieszac. Odstawic do wystudzenia.

Ziemniaka obrac, ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic i mocno odparowac. Ostudzic nieco i rozgniesc widelcem. Wymieszac z drozdzami, woda, cukrem i 1,5 lyzeczki soli. Dodac make, wyrobic ciasto i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podzielic na 10 czesci. W srodku kazdej czesci ukladac nadzienie i formowac buleczki. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia, odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 15-20 minut. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z „Poradnika domowego” nr 6/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.