Lawendowe ciasteczka

Wczoraj na facebookowej stronie i na durszlaku pytalam, co upiec dzisiaj- prawie jednoglosnie wszyscy opowiedzieli sie za lawendowymi ciasteczkami. Zatem sa lawendowe ciasteczka! Smakuja pysznie, w zaden sposob nie mydlanie 😉 Raczej z lekka nutka miodu…

lawendowe_ciasteczka_2_540x405

Na okolo 55-60 ciesteczek o srednicy 4,5 cm

1 jajko

1 lyzeczka pojedynczych kwiatkow lawendy

115 g miekkiego masla

55 g jasnego brazowego cukru

skorka otarta z 1 cytryny

240-250 g maki + do podsypywania w czasie walkowania

Cukier zmiksowac w elektrycznym mikserze na mialko wraz z kwiatkami lawendy. Nastepnie dodac maslo i ubic na puszysta mase. Dodac jajko i skorke z cytryny, wymieszac. Dodac make i zagniesc ciasto, ktore odstawic do lodowki na pol godziny. Gdyby bylo za scisle dodac nieco wody. Nastepnie rozwalkowac i wykrwac foremka ciasteczka. Nakluwac widelcem. Piec w uprzednio nagrazym piekarniku w temperaturze 150°C ok. 12 minut na zlotobrazowo. Po upieczeniu mozna posypac jeszcze lawendowym cukrem- po prostu zrobic nieco wiecej.

Przepis z ksiazki „Backen” wyd. Parragon 2010

Wpis uczestniczy w akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.