Chleb na pszenicznym piwie

Skorzystalam z przepisu morosix Chleb z piwem , lecz dosc mocno go zmienilam. Skoro na durszalaku wlasnie trwa Tydzien z piwem w tle, to nie wypada sie nie przylaczyc mieszkajac w „piwnej krainie” 😉

Zaczyn

– 1 szklanka wody

– 1,5 szklanki mąki chlebowej

– 2 łyżki zakwasu żytniego

Ciasto właściwe

– 1,5 łyżki drożdży instant

– 3 szklanki piwa pszenicznego

– 1 szklanka mąki chlebowej

– 2 szkalnki maki orkiszowej jasnej

– 1/2 szklanki maki orkiszowej pelnoziarnistej

– 2 łyżeczki soli

– zaczyn

Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12-16 godzin. Następnie wymieszać
pozostałe składniki z zaczynem zagniatać ok. 10 minut. Odstawić do
wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie uformować okrągły bochenek. Odstawić do
wyrośnięcia na 2 godziny. Naciąć bochenek. Piec na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec przez 50 minut w piekarniku
nagrzanym do 220 stopni. (moj sie moze nieco za bardzo spiekl… 😉 )

 Wpis uczestniczy w akcji:

Tydzień z piwem w tle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.