Dzem truskawkowy z syropem z kwiatow dzikiego bzu

To pierwsze przetwory z truskawek z mojego ogrodka 🙂 Ostatnio z gotowaniem, czy pisaniem bloga krucho, bo mlodsza pociecha juz chce w garnkach mieszac… Uwazac ogromnie trzeba na niego… 😉

dzem_truskawkowy_405x540

Na 4 sloiki po 250 ml:

1 kg truskawek

100 ml syropu z kwiatow dzikiego bzu

1 opakowanie cukru zelujacego 2:1 (500g)

Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na kawalki. Wymieszac z cukrem, zagotowac na duzym ogniu, gootwac jeszcze 3 minuty. Wlac syrop i wymieszac, ewentualnie truskawki jeszcze rozdrobnic. Nakladac do wyparzonych sloikow, stawiac do gory dnem. Po Jakis 5-10 miutach mozna odwracac.

Przepis dodaje do akcji:

  Truskawkowe przetwory

Przepis z: „Rezept-Hits mit Erdebeeren” nr 1/2013

Jeszcze tylko przez 3 dni- do soboty wlacznie mozna wziac udzial w Konkursie Urodzinowym mojego bloga. W niedziele losowanie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.