Dunska szarlotka z serem

Lubie „dziwne” ciasta. Bez maki, albo z jakims ciekawym skladnikiem… To bylo tak ciekawe, ze do konca nie wiedzialam, jak je nazwac… Szarlotka, czy sernik? Ale musze powiedziec, ze smakowalo wysmienicie 🙂

Na forme o srednicy 26 cm:

5 kromek chleba tostowego (malych- nie american sandwich!)

4 jablka

145 g cukru

3 jajka

75g masla

175 g kremowego serka typu Philadelphia

100 g mielonych migdalow

Z kromek chleba tostowego odkroic skorki, a nastepnie pokruszyc na drobno. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne i pokroic na osemki. Jablka wymieszac z 3 lyzkami cukru. Ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia foremce. Zoltka oddzielic od bialek. Zoltka ubic z maslem i pozostalym cukrem na puszysta mase. Dodace serek, a nastepnie pokruszony chleb i migdaly. Kazdorazowo wymieszac. Jajka ubic na szytywna paine z odrobina soli. Wymieszac z ciastem. Wylozyc na przygotowane wszesniej jablka. Piec w temperaturze  180°c ok. 40 minut.

 

Przepis z: „Backen leicht gemacht- Kuchen für jeden Tag” nr 1/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.