Bliny z zurawinowa konfitura i kwasna smietana

Wlasnie w taki sposob podalam to rosyjskie danie. Na slodko. Oczywiscie mozna tez na wytrawnie np. z lososiem, ekskluzywnie z kawiorem. I z kieliszkiem czystej wodki 😉

Tutaj zapraszam was jeszcze do mojego urodzinowego konkursu!

Dla 4 osob ok. 16 placuszkow)

150 ml mleka

100 g maki pszennej

100 g maki gryczanej

sol

1 lyzka cukru

20 g swiezych drozdzy

3 jajka

1 zoltko

olej do smazenia

150 g kwasnej smeitany

160 g dzemu zurawinowego

Mleko ogrzac. Oba rodzaje maki wymieszac z cukrem i szczypta soli, wkruszyc drozdze, dodac mleko i 50 ml letniej wody. Wymieszac. Zoltka oddzielic od bialek. Zoltka wymieszac z ciastem, a z bialek ubic piane dodajac szczypte soli. Piane wymieszac z ciastem, odstawic do wyrosniecia na 50 minut. Smazyc na rozgrzanym oleju. Podawac ze smietana i dzemem.

Przepis z: „Meine Familie & ich” nr 1/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.