Pieczen wieprzowa w piwie

Na niedzielny obiad, gdy jeszcze dosc chlodno. Choc na weekend zapowiadaja upaly 😉

Na 8 porcji:

2 lyzki musztardy francuskiej ziarnistej

po 1 lyzece grubo zmielonego pieprzu i kminku

1 lyzka suszonego majeranku

1,4 kg meisa wieprzowego na pieczen (np. od lopatki, schab)

sol, pieprz

1 cebula

2 marchewki

2 zabki czosnku

2 lyzki oleju

200 ml piwa slodowego (karmi, porter)

300 ml bulionu wolowego

1 lyzeczka maki ziemniaczanej

Musztarde wymieszac na paste z ziolami i przyprawami. Marchewki pokroic w krazki, cebule w piorka, czosnek posiekac na drobno. W brytfannie rozgrzac olej, obsmazyc mieso ze wszystkich stron, wyjac . Wierzch pieczeni posmarowac musztardowa pasta. Na pozostalym oleju podsmazyc warzywa. Na warzywach ulozyc mieso z musztarda „u gory”. Podlac piwem i bulionem. Piec w 160°C od czasu doc zasu polewajac mieso sosem. Nastepnie wajac pieczen, mieso zawinac na 10 minut w folie aluminiowa. Powstaly w trakcie peiczenia sos przecedzic, zagotwac, doprawic do smaku. Make ziemniaczana wymieszac z odrobina zimnej wody i wmieszac do sosu, az zgestnieje.

Przepis z: „Meine Familie & ich” nr 1/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.