Babka z herbata earl grey, zurawina i rodzynkami

Przepis p.Anny Olson z Kuchni.tv. Troche go pozmienialam- moje zmiany w nawiasach.

1/2 szklanki rodzynek (wzielam koryntki)

1/2 szklanki suszonej zurawiny lub cranberries (W oryginale bylo- jedna szklanka suszonych wisni- wzielam rodzynki i cranberies)

1,5 szklanki mocnej herbaty earl grey (z 3-4 torebek)

1 jajko (przepis nie przewidywal dodatku jajka)

1 i 1/2 szklanki maki tortowej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 lyzeczka soli

1/4 lyzeczki czarnego pieprzu swiezo zmielonego

1/2 kostki masla (wzielam 125 g)

Rodzynki i zurawine namoczyc w herbacie, az zmiekna. (jakies pol godziny) Jajko rozbeltac. Make wymieszac z cukrem, pieprzem, sola i proszkiem do pieczenia. Dodac maslo, wymieszac. Dodac rozbite jajko i herbate wraz z rodzynkiami zurawina, wymieszac. Przelozyc do natluszczonej foremki keksowej (Wzielam foremke o srednicy 26 cm z kominkiem) Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok 50-60 minut. Mozna polukrowac i podawac s serkiem marscapone.

Bardzo nam smakowalo. takze maluchom i zostalo wyjedzone do ostatniego…

 

… okruszka… 🙂

Przepis dodaje do akcji:

Jemy Herbatę

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.