Czekolada na sposob meksykanski

Z odrobina wanilii i z cynamonem. Nie wiem, czy wiecie, ze Meksyk jest ojczyzna czekolady? Aztekowie i Majowie pili czekolade juz przed tysiacem lat z woda, wanilia i chili. Stamtad czekolada poplynela do Hiszpanii, a potem zadomowila sie na calym swiecie. Przyrzadzilam sobie taka filizanke czekolady i odplynelam… Daleko… Moze do Meksyku? 😉

Dla 6 osob:

250 ml smietany kremowki

1 laska wanilii

125 g polamnej na czesci ciemnej czekoaldy (przynajmniej 70% zawartosci kakao)

1,5 l mleka

4 lyzki cukru

2 lyzki mielonego cynamonu

laski cynamonu do dekoracji

Smietane ubic na sztywno. Laske wanili przekroic wzdluz i wyjac ziarnista maz, wymieszac z ubita smietana. Czekolade rozpuscic w metalowym rondelku w kapieli wodnej. Mleko wlac do rondla, wymieszac z cukrem i cynamonem, ogrzac, ale nie gotowac. Wlac czesc mleka do czekolady, wymieszac. Nastepnie przelac czekolade do reszty mleka i ubic trzepaczka, aby skladniki sie polaczyly.

Podawac z kleksem waniliowej smietanki i laskami cynamonu do mieszania.

Przepis dodaje do akcji:

Hola Mexico 3

Przepis i informacje historyczne z ksiazki: „Gorace napoje” wyd.RM 2009 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.