Waniliowe spiralki

Buleczki kruchutkie, jak ciastka. Niezbyt slodkie. Polecam z konfitura na podwieczorek. Juz cwicze skrecanie i zawijanie, bo postanowilam wziac udzial w tym miesiacu w weekendowej cukierni. A tam skrecania, zaplatania i zawijania dosc sporo 😉

Na 12 sztuk:

50 ml mleka

200 g masla lub margaryny do pieczenia

500 g maki

20 g swiezych drozdzy

1 lyzeczka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

skorka otarta z 1 cytryny lub 1 aromat cytrynowy

3 jajka

nieco cukru perlistego do posypania

Mleko ogrzac. Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc drozdze. Dodac letnie mleko i cukier. Wymeiszac z niewielka iloscia maki, przykryc sciereczka i pozostawic na 15 minut w cieplym miejscu do wyrosniecia. Nastepnie dodac cukier waniliowy, skorke z cytryny lub aromat, sol,  jajka, oraz rozpusczone maslo lub margaryne. Zagniesc ciasto i zagniatac jeszcze przez jakies 5 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 30 minut. Ciastow yjac z miski, obsypac maka, zagniesc przez chwile na balcie, a nastepnie podzielic na 12 czesci. Kazda czesc uwalkowac na dlugosc 38-40 cm. Walki z ciasta skaldac na pol i zawijac konce wokol siebie. Posypac cukrem perlistym, nieco go dociskajac. Spiralki polozyc na 2 blachy wylozone papierem do pieczenia, przykryc i ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 15-20 minut.

Przepis z: „Backlust. Brot backen” nr 8/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.