Szparagi zapiekane na tostach w sosie beszamelowym z serem

Lubie zapiekanki. A teraz trwa sezon na szparagi. Czemu wiec nie polaczyc jednego i drugiego? Bylo warto:) Zrobilam mala porcje dla 2 osob, ale kolejnym razem na pewno powtorze juz w wiekszym gronie.

 

Dla 4 osob:

1 kg szparagow bialych

sol, bialy pieprz

szczypta cukru

3 lyzki masla

1 mala cebula

1 pomidor

100 g sera goauda

2 lyzki maki

250 ml mleka

4 kromki chleba tostowego

8 plasterkow gotowanej szynki

Do garnka wlac wode, dodac sol, cukier i 1 lyzke masla. Szparagi obrac i zagatowac wrzucajac do wrzacej wody. Gotowac 15-18 minut. Odcedzic. Wody od gotowania szparagow nie wylewac, odmierzyc 125 ml. Pomidora pokroic w osemki, wyjac gniazda nasienne, a nastepnie pokroic w kostke. Na patelni rozpuscic 2 lyzki masla. dodac posiekana cebule i usmazyc na zloto. Posypac maka, wymieszac, smazyc przez chwile. Dodlac mleko i wode od szparagow. Wymieszac. Zagotowac. Gotowac 5 minut. Dodac polowe sera startego na tarce. Doprawic do smaku pieprzem i sola.

W formie do zapiekania wylozyc chleb tostowy. Na kazda kromke polozyc po 2 plasterki szynki. Nastepnie wylozyc szparagi. Zalac sosem, posypac pozostalym serem startym na tarce i kawlkami pomidorow. Piec w nagrzaym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) az ser upiecze sie  na zloty kolor ok. 10-15 minut.

Przepis dodaje do akcji:

Uwielbiam szparagi !

Przepis z: „Tina.Koch & Backideen” nr 5/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.