Chlebek banowy z miodem

Zachcialo mi sie bananow. Kupilam nieco za duzo i zaczely przejzewac. Jednego wykorzystalam do tego ciasta. Pyszniutkie, mieciutkie i szybko sie robi. A: i aromatycznie pachnie. Tego bylo mi trzeba!

 

Na mala foremke keksowa o dlugosci 25 cm:

1 dojrzaly, miekki banan

125 g masla lub margaryny do pieczenia

150 g cukru

1 lyzka plynnego miodu (wzielam rzepakowy)

2 jajka

225 g maki

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

2 plaskie lyzeczki cynamonu

szczypta mielonych gozdzikow

Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodac po jednym jajku nadal ucierajac.Nastepnie dodac miod, banana obranego i pokrojonego na kawalki, cynamon i godziki. Wszystko zmiksowac na gladka mase. Stopniowo dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Miksowac krotko tylko do polaczeniasie skladnikow. Przelac do natluszczonej i wyspanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45 minut.

Przepis z ksiazki: O.Lazar „Keksy slodkie i slone” wyd. KDC 2007 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.