Pierog z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

Powiedzmy, ze to pierog… Nadziewany placek? Koperta? Pieroga tez mozna uformowac. Mnie wyszlo cos takiego:

Niewazny ksztalt, wazne, ze smakowalo 😉

Dla 4 osob:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 jajka

400 g pieczarek

1 cebula

sol, pieprz

4 plastry szynki gotowanej

olej do smazenia

Cebule pposiekac i zeszklic na oleju. Pieczarki posiekac w plasterki. Pieczarki wymiszac z cebula, dodac jajka i doprawic do smaku pieprzem i sola. Ciasto francuskie rozwinac, ulozyc plastry szynki, a na nich nadzienie pieczarkowe. Ciasto zalepic (Tak, jak wma sie uda 😉 ) Trzeb amocno zlepic brzegi, aby ciasto nie otworzylos ie w czasie peiczenia, bo wtedy wycieknie nadzienie. Piec w uprzednio nagraznym piekarnkiu w temperaturze 220°C ok. 20 minut. Podawac z zielona salata.

Przepis uczestniczy w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2013   i  Czas na ciasto francuskie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.