Smazone kulki ziemniaczane z parmezanem

Rodzaj krokietow. Z surowka i sosem wystarcza za caly obiad. Ja podalam z salatka pieczarkowa na cieplo z ostatniego wpisu. Polecam!

Dla 4 osob:

700 g gotowanych ziemniakow utluczonych lub przepuszczonych przez praske

250 g pokrojonego na drobno bekonu

150 g tartej bulki

100 g masla

100 g startego drobno parmezanu

2 jajka

6 lyzek maki tortowej

olej do smazenia

sol, pieprz

Na patelni rozgrzac lyzke oleju. Usmazyc bekon, az bedzie zlocistobrazowy i chrupiacy, przelozyc na papier kuchenny, aby pozybyc sie nadmiaru tluszczu. Na patelni roztopic maslo, dodac 3 lyzki maki tortowej i usmazyc mieszajac na zlocisto. Dolozyc ziemniaki i wymieszac. Zdjac z palnika, wsypac parmezan i bekon. Ponownie wymieszac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Odstawic, aby masa wystygla. Z masy formowac kulki wielkosci malych pomidorkow. Kazda kulke obtoczyc w pozostalej mace, nastepnie zanurzyc w roztrzepnaych jajkach, a na koniec obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na zlotobrozowo na rozgrzanym oleju ok. 5-6 minut.

Przepis z: „Dobre Rady” nr 2/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.