Ziemniaki pieczone z pasta lososiowa

Uwielbiam ziemniaki pod kazda postacia. To dosc proste danie przypadlo od razu wszystkim do gustu. Polecam!

Dla 4 osob:

800 g ziemniakow

400 g serka twarozkowego typu Almette

250 g wedzonego lososia

70 ml kwasnej smietany

koperek (Wzielam 2 lyzki suszonego) w sezonie peczek swiezego

3 lyzki oliwy

1 lyzka soku z cytryny

sol, pieprz

rukola do dekoracji

Ziemniaki wyszorowac, przekroic na polowki, ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia przecieciem do gory. Posmarowac oliwa i posolic oraz posypac pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30-35 minut. W tym czasie przygotowac paste lososiowa. Wedzonego lososia posiekac na kawalki, wymieszac ze smietana, koperkiem (siekanym lub suszonym) i twarozkiem. Dodac sok z cytryny i doprawic do smaku pieprzem i sola. Na ziemniaki nakladac paste i przybrac rukola. Paste mozna tez podac osobno i nakladac na ziemniaki wedle uznania.

Przepis dodaje (rzutem na tasme 😉 ) do akcji:

Łososie do boju!

Przepis z „Dobre Rady” Nr 02/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.