Surowka warstwowa

Czyli trzy surowki jedna na drugiej. Podawanie kilku surowek do dania nie jest nowoscia. Zwykle jednak ulozone sa jedna obok drugiej. Pomysl podania ich w pionie moze byc bardzo ciekawy dla domownikow i wszyscy chetnie siegna po dodatkowa porcje witamin. Nie mowiac juz o walorach estetycznych takiego podania surowek 😉

Dla 4 osob:

surowka marchewkowa:

4 marchewki

2 lyzki oleju

1 lyzka soku z cytryny

cukier, sol, pieprz

Marchewki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, wymieszac z olejem i sokiem z cytryny, doprawic do smaku.

surowka z selera:

300 g korzenia selera

1 papryczka chili

2 lyzki oleju

2 lyzki octu jablkowego

4 lyzki soku jablkowego

sol, pieprz

Selera obrac, zetrzec na tarce jarzynowej. Papryczke chili drobno posiekac. Wymieszac selera i papryczke z octem, sokiem jablkowym i olejem. Doprawic do smaku.

surowka z kapusty pekinskiej:

pol glowki kapusty pekinskiej

200 g kwasnej smietany

sok z cytryny

sol, pieprz

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, wyciac glab, drobno poszatkowac. Wymieszac ze smietana i sokiem z cytryny. Doprawic do smaku.

dodatkowy sos:

400 g jogurtu naturalnego

2 lyzki oleju

po 2 lyzki siekanej pietruszki i szczypiorku

sol, pieprz

Skladniki sosu wymieszac i doprawic do smaku.

dekoracja:

80 g siekanych orzechow wlsokich

siekana natka pietruszki

W szklanym naczyniu ukladac warstwy surowek- najpierw marchewkowa, nastepnie z selera, a na koncu z kapusty pekinskiej przekladajc kazda wartwe dodatkowym sosem. Na wierzchu posypac natka pietruszki i posiekanymi orzechami wloskimi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.