Mazurek- marmurek

Jesli brak czasu na skomplikowane ciasta polecam wam ten przepis na wielkanoc. Mazurek mozna dowolnie ozdobic np. konfitura, posypac cukrem pudrem, albo zostawic bez przybrania.

Na forme o wymiarach 25×30 cm:

5 jajek

125 g masla lub margaryny do pieczenia

1 szklanka cukru

1,5 szklanki maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

2 lyzki kakao

2 lyzki mleka

szczypta soli

tluszcz do wysmarowania i tarta bulka do wysypania foremki

Blaszke natluscic i wysypac tarta bulka. Maslo rozpuscic i nieco wystudzic. Jajka ubic z cukrem i sola na puszysta mase. Powoli dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i nadal ucierac. Pod koniec dodac stopione maslo i wymieszac lyzka. Do foremki wylac polowe ciasta. Druga polowe wymieszac z kakao i mlekiem. Wykladac na jasne ciasto delikatnie mieszajac (powstana marmurkowe wzorki). Wstawic do piekarnika w temperaturze 180°C. Upiec na rumiano ok. 35 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy nie jest w srodku mokre.

 

A tak lukrem i kolorowym cukrem przyozdopil mazurek moj synek:

Przepis dodaje do akcji:

Wielkanocne Smaki III  Żurek czy mazurek?!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.