Weekendowa cukiernia #3- Placek czekoladowy z migdalami

Ciasto na niezapowiedziana wizyte- szybkie, latwo sie robi i wszystkim smakuje. 🙂 Przepis z bloga Kuchnia Josi. Dziekuje za inspiracje!

225 g czekolady deserowej
150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań) – ja dodałam 120 g cukru bialego
175 g masła
25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek – ja dodałam 4 duże
100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki) – wzielam migdaly w szyftach
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno
posiekać. Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą. Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto. W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.Małą tortownicę lub niedużą foremkę (wzielam o srednicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać. Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.

 

Weekendowa Cukiernia marzec 2013'

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.