Waniliowy ryz na mleku a`la creme brulee

Z creme brulee ma to, ze ma slicznie skaramelizowana na wierzchu cukrowa skorke. Swietny pomysl na odmiane zwyklego ryzu na mleku. Dzieciaki oszalaly! 😉

ryz_na_mleku_z_karmelem_540x405

Dla 6ciu osob:

150 g ryzu do gotowania na mleku (odpowiedni rodzaj)

1 laska wanili

skorka otarta z 1 pomaranczy lub cytryny

110 g cukru

750 ml mleka

200 g smietany kremowej

1 opakowanie cukru waniliowego

Ryz wlozyc do 350 ml wody i zagotowac, zmniejszyc plomien i gotowac jescze 5 minut. Odsaczyc na sicie. Laske wanili rozkroic wzdluz i wyjac maziaste wnetrze. Ryz przelozyc ponownie do garnka, dodac skorke z pomaranczy (cytryny), 75 g cukru, wanilie i mleko, zagotowac. Gotowac na niewielkim ogniu ok. 20 minut mieszajac. Wystudzic. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z ryzem. Przelozyc do 6 miseczek. Posypac na wierzchu pozostalym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Skaramalizowac z piekarniku lub specjalnym palnikiem.

Przepis uczestniczy w akcji:

Waniliowy Weekend IV

Przepis z: „Lisa. Kochen und Backen” nr 11/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.