Waniliowo-cytrynowe muffinki

Lubia je dzieci. Proste w wykonaniu mieciutkie i lekkie jak puch. Polecam!

Na 12 sztuk:

1 laska wanilii

1 jajko

150 g cukru

szczypta soli

75 ml oleju

300 ml maslanki o smaku cytrynowym

275 g maki

2 czubate lyzki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczka sody oczyszczonej

Laske wanilii rozkroic wzdluz i wyjac nozem maz z malenkimi ziarenkami. Jajko ubic z cukrem, sola i wanilia na puszysta amse. Dodac meiszajac olej i maslanke. Nastepnie dodawac stopniowa make wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda. Wymieszac szybko, aby skladniki sie polaczyly. Ciastem napelniac foremki muffinkowe. Piec  w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 20-25 minut.

Wpis uczestniczy w akcji:

Waniliowy Weekend IV

Przepis z: „Laura. Backen im FRühling” nr 1/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.