Cytrynowy baranek wielkanocny z ciasta ucieranego

Okres przedswiateczny i znow pieczenie baranka. Szukam optymalnego przepisu na swieta. W zeszlym roku wyprobowalam ten: Wielkanocny baranek 2012.

W zeszlym roku baran byl czarny 😉 Tym razem pora na baranka cytrynowego: Smaczny i bialy- oblany cytrynowym lukrem i obsypany wiorkami czekoladowymi 🙂

Na forme o pojemnosci 0,7 l:

1 cytryna

75 g masla lub margaryny do pieczenia

100 g cukru

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

100 g maki

25 g maki ziemniaczanej

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

100 g cukru pudru

50 gwiorkow kokosowych

Cytryne umyc i otrzec skorke. Skorke cytrynowa utrzec w misce z sola, cukrem  i cukrem waniliowym. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana, wymieszac z masa jajeczna. Dodac 3 lyzki soku z cytryny. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 35 minut, sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest w srodku upieczone. Wyjac z foremki. Po wystudzeniu oblac lukrem z soku z cytryny i cukru pudru oraz posypac wiorkami kokosowymi.

Wypis dodaje do akcji:  

Wielkanocne Smaki III

 

Przepis z „Laura. Backen im Frühling”  Nr 01/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.