Ostatkowe ciasteczka marcepanowe

Ano ostatkowe, bo ostatki dzis i ostatki marcepanu wyciagnelam z szafki 😉 Mialo byc cos zupelnie innego. Ale padlo jednak na te ciasteczka- maluchom smakowaly 🙂 Swietujcie ostatki, poki jeszcze czas 😉

Na ok. 50 sztuk wielkosci sliwki:

125 g masla

150 g cukru

2 paczki cukru waniliowego

1 lyzka wisniowki

4 lyzki rumu

2 jajka

400 g maki

1 czubata lyzka proszku do pieczenia

100 g mielonych migdalow

75 g marcepanu

szczypta soli

cukier puder do posypania.

Cukier, cukier waniuliowy i maslo utrzec na puszyta mase. Dodawac pojednczo jajka ciagle ucierajac. Nastepnie dodac wisniowke i rum. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, migdalami i sola. Dodawac do masy jajecznej stopniowo, ucierajac mikserem. Na koniec wlozyc posiekany marcepan i utrzec zwarte ciasto. Wstawic do lodowki na co najmniej godzine. Z masy formowac rekoma podluzne „sliwki” Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika (200°C) i piec ok 10-12 minut. Posypac cukrem pudrem.

Przepis mocno zmieniony z: „Back-Ideen” nr 1/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.