Marcepanowy jablecznik

Zimowe pieczenie 🙂 MOze troche nieco sie spiekl, ale smakowal przepysznie 🙂

 

Na forme o srednicy 26 cm:

200 g surowej masy marcepanowej

900 g jablek

1 cytryna

200 g miekkiego masla

175 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

aromat waniliowy

4 jajka

250 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

100 g mielonych migdalow

Marcepan posiekac. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w osemki. Cytryne sparzyc wrzatkiem i otrzec skorke, a sokiem pokropic jablka. Maslo posiekac, dodac cukier, cukier waniliowy, skorke z cytryny i kilka kropli aromatu waniliowego, ubic na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do masy naprzemian z mielonymi migdalami i masa marcepanowa wciaz mieszajc mikserem. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej tarta bulka formy. Powierzchnie wygladzic, Na wierzchu poukladac jablka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 1750°C ok. 60 minut (godzine)

Przepis z: „Lea Spezial. Backspass für Weihnachten.” Nr 4/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.