Chleb z maka kukurydziana

Jakis czas temu udalo mi sie kupic make kukurdziana. Wiem, ze mozna z niej zrobic mnostwo pysznych dan. U mnie na pierwszy ogien wskoczyl chleb 😉

Skladniki na 2 bochenki:

Składniki na zaczyn drożdżowy (poolish):

  • 225 g mąki pszennej chlebowej
  • 225 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 455 g mąki pszennej chlebowej
  • 225 g mąki kukurydzianej (żółtej)
  • 342 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cały zaczyn 16-godzinny

Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i zalać wodą. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta, miksować przez 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 3 minuty na szybszych. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Po 45 minutach złożyć ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części, odstawić przykryte na 10 – 20 minut, by ciasto odpoczęło. Uformować bochenki, które umieścić najlepiej w koszyku, do wyrośnięcia, na 1 h 15 minut. Przed pieczeniem można naciąć.

Piec w temperaturze 235ºC, z parą, przez około 40 minut. Studzić na kratce.

 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.