Drozdzowy zawijaniec z nadzieniem daktylowo- marcepanowym

Ciasto drozdzowe bylo popisowym wypiekiem mojej babci. Pamietam, jak dlugo mieszala je drewniana palka, wystrugana kiedys przez dziadka z bardzo twardego drewna. Nie wiem z jakiego drzewa- palka byla ciemnobrazowa. A babcia nie gniotla ciasta rekoma- byly juz mocno nadwyrezone i poskrecane przez reumatyzm. Babcia „gniotla” je drewniana palka… Pieczone w garnku w elektrycznym piekarniku. Z ciemna przypieczona skorka i cukrowa posypka na wierzchu- leciutkie jak pyl… Czasem tez robila drozdzowego zawijanca z dzemnem. Ten moj dzisiejszy to nieco hold dla mojej niezyjacej juz od dawna babci, dla jej spracowanych rak. I dla drewnianej palki… Moze bez niej ciasto nie bylo by az tak pyszne? Wiecie, ze ona wciaz jest w uzyciu w domu moich rodzicow? Magiczna jakas, nie? 😉

1 duzy zawijaniec

500 g maki

1 opakowanie cukru waniliowego

1/4 l mleka

42 g swiezych drozdzy

50 g masla lub margaryny do pieczenia

50 g cukru

2 jajka

szczypta soli

200 g suszonych daktyli bez pestek

150 orzechow wloskich luskanych

300 g surowej masy marcepanowej

5 lyzek likieru wisniowego

Make wsypac do miski, w srodku zrobic wglebienie. Mleko wymieszac z cukrem waniliowym i ogrzac, aby bylo letnie, wkruszc drozdze, wlac do zaglebienia w misce z maka, przykryc i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na ok. 15 minut. Tluszcz rozpuscic, dodac do maki, dodac 1 jajko, cukier i sol, a nastepnie zagniesc ciasto, ktore odstawic pod przykryciem na 30-40 minut do wyrosniecia.

Daktyle pokroic, zmielic w mikserze wraz z orzechami na jednolita mase. Dodac posiekany marcepan, likier wisniowy i 1 jajko, wyrobic. Ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy w prostokat o wymiarach 30×45 cm. Rozlozyc nadzienie, zwinac poczynajac od dluzszego boku. Ponownie przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 10 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C ) ok. 30- 40 minut. Mozna polukrowac.

Przepis na podstawie przepisu z: „Mini Extra. Backen mit Liebe” nr 4/2009

Przepis dodaje do akcji:

Smakołyki dla Babci i Dziadka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.