Watrobka po warszawsku

Czyli zwyczajnie z cebula i jablkiem,a le dodatkowo zapieczona w piekarniku. Duzo sie najadlam. 🙂 Bo na watrobke trzeba miec ochote, ale jak juz ja mam to moglabym jesc garsciami 😉

Dla 4 osob:

500 g watrobki drobiowej

2 lyzki maki

400 g jablek

sol, pieprz, cukier

2 cebule

majeranek

sok z cytryny

olej do smazenia

Watrobke oplukac, osuszyc, oczscic z bialych blonek, wieksze kawalki przekroic. Obsypac pieprzem i maka i obrumienic na silnie rozgrzanym tluszczu (nie solic, bo watrobka zrobi sie twarda!). Wyjac z patelni. Jablka umyc, osuszyc, pokroic na osemki i oczscic z gniazd nasiennych, skropic sokiem z cytryny i podsmazyc nieco na pozostalym tluszczu. Posypac sola, cukrem i majerankiem. Na tluszcu obsmazyc cebule pokrojona w piorka, posolic i popieprzyc. W naczyniu do zapiekania ulozyc watrobke, posypac sola, ulozyc jablka a nawierzchu cebule. Zapiekac 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.