Weekendowa cukiernia grudzien 2012- SERNIK Z SEREM RICOTTA, POMARAŃCZĄ I CYNAMONEM

Z malenkim opoznieniem udalo mi sie zrobic ten przepyszny sernik, ktory zaproponowala Monika autorka bloga Matka wariatka.

Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej Cukierni:

SERNIK Z SEREM RICOTTA, POMARAŃCZĄ I CYNAMONEM
/Gordon Ramsay/

Składniki:
spód:
150g herbatników
40g rozpuszczonego masła
1 białko

Masa:
500g sera ricotta
250g twarogu
100g cukru
1 łyżka maki kukurydzianej
3 duże jaja
2-3 łyżeczki likieru pomarańczowego (kart_flana: wzielam sok pomaranczowy)
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 pomaranczy

pomarańcze w syropie:
4 duże pomarańcze
50g cukru
60ml likieru pomarańczowego (kart_oflana- wzielam sok pomaranczowy do polowy z likierem amaretto)

Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na „piasek”, łączymy z płynnym masłem.
Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy masą herbatnikową,
piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, pieczemy spód 10-12 minut.
Wyciągamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Sery dokładnie miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jaju,
jak poprzednie połączy się z masą.
Dodajemy mąkę, cynamon, likier pomarańczowy i skórkę.
Wszystko dokładnie miksujemy.

Masę serową wylewamy na upieczony spód.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-40 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, by powoli ostygł.
Nadzienie powinno zestalić się do końca.
Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.

Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy błonki, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do miski.

Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, wysypujemy cukier i podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się skarmelizuje.
Chroniąc dłonie /mieszanka będzie pryskać/ dolewamy likier pomarańczowy i odrobinę wody.

Karmel stwardnieje, ale ponownie powróci do konsystencji syropu, gotujemy chwilę na małym ogniu.
Pomarańcze zalewamy karmelem, mieszamy.
Podajemy razem z sernikiem.

Ja widzialam we wszystkich sernikach z tej edycji WC pomarancze na wierzchu ciasta. Ja swoje zaserwowalam jako sos w osobnym naczynku i kazdy nakladal je sobie sam.

 

Weekendowa Cukiernia Grudzień  Serniki 2013 - edycja zimowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.