Zupa ziemniaczano- marchewkowa z miniklopsikami

Az nie do wiary, ze z tak niewielkiej ilosci skladnikow mozna wyczarowac taka pyszna zupe. Posmakowala maluchom, a to dzieki sporej ilosci marchewki. Gdy dni coraz krotsze, a  slonca coraz mniej, zachecam do slonecznej marchewki na talerzu 🙂

Dla 4 osob:

400 g marchewki

500 g ziemniakow

750 ml bulionu warzywnego

1 mala cebula

300 g mielonego miesa mieszanego wieprzowego i wolowego

1 lyzka koncentratu pomidorowego

2 lyzki tartej bulki

1 zoltko

sol, pieprz

2 lyzki oleju

1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej

Marchew i ziemniaki obrac, pokroic w kostke lub marchew w talarki. Wlozyc do bulionu i gotowac ok. 15 minut. Cebule obrac, posiekac na drobno, wymieszac z mielonym miesem, koncentratem pomidorowym, tarta bulka, zoltkiem i 2 lyzkami wody. Z masy miesnej uformowac ok. 20 malych klopsikow i usmazyc na rozgraznym oleju. Olej przelac do zupy. Ziemniaki i marchew w zupie nieco rozdrobnic np. tluczkiem do ziemniakow. Doprawic do smaku sola i galka muszkatalowa. Wlozyc klopsiki do zupy. Mozna na wierzchu posypac szczypiorkiem.

Przepis uczestniczy w akcji:

Doceniamy zupy

Przepis z jednego z wydan tygodnika „Laura”.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.