Makaroniki kokosowe

Kilka dni temu robilam obowiazkowe dla mojego meza w okresie przedswiatecznym cynamonowe gwiazdki. Poniewaz zostalo mi bialek, a piekarnik byl jeszcze goracy bardzo szybko zrobilam te proste i nieskomplikowane makaroniki kokosowe. Juz ich nie ma 😉 Ich wyglad skojarzyl mi sie co nieco z jakimis gorskimi szczytami 😉 A juz w styczniu ja bede gospodynia Weekendowej Cukiernii! Wtedy przygotujemy wspolnie deser, ktory naprawde przypomina osniezone gorskie szczyty! Zajrzyjcie koniecznie do mnie po przepis 1 stycznia! I… mam nadzieje, ze wezmiecie udzial w tym wydaniu Wekendowej Cukiernii. Zaczecam.

A tymczasem makaroniki:

Na ok. 30 sztuk:

250 g cukru

250 g wiorkow kokosowych

4 bialka jaj

30 oplatkow do pieczenia o srednicy 5 cm

Cukier, 100 g wiorkow kokosowych i bialka wymieszac w garnku i ogrzac na kuchence mieszajac do temperatury ok. 50°C. Garnek zdjac z ognia. Wsypac pozostale wiorki i wymieszac. Ukladac kupki masy na przygotowanych, ulozonych na blachach do pieczenia oplatkach. Wlozyc do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok 15-20 minut az stana sie zlotobrazowe. Studzic na kratce, gdyz inaczej, gdy pozostana na goracych blachach moga zbyt mocno sie wysuszyc.

Przepis z „Laura.Backen.” nr 2/2008

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.