Pieprzny piernik prowansalski

Bardziej przypomina slodki chleb- malo w nim tluszczu i w ogole nie ma jajek. Ma za to przepyszna chrupiaca skorke, ktora polubily moje dzieci 😉 Zajadaly sie nim na sniadanie i na podwieczorek po prostu z maslem. Z pewnoscia zrobie ponownie.

Na forme keksowa o dlugosci 22 cm (mozna tez upiec w 30 cm, ale piernik bedzie nizszy)

300 g maki

1 opakowanie suszonych drozdzy (przeznaczone na 500 g maki)

40 g cukru

2 lyzki plynnego miodu akacjowego

1 lyzeczka sody oczyszczonej

100 ml mleka

2 lyzki smietanki 22 %

1 lyzka masla

szczypta soli

po pol lyzeczki pieprzu i kolendry zmielonych w domu (zamiast kolendry wzielam mielony kardamon)

Mleko podgrzac z dodatkiem smietanki, masla i miodu. make wymieszac z sola, drozdzami, soda oczyszczona, cukrem i przyprawami. Dolac ogrzane mleko i wyrabic ciasto. Przelkozyc do natluszczonej foremki i odstawic na godzine do wyrosniecia. Piekarnik ogrzac do 175°C. Wstawic foremke z ciastem i piec ok 45-50 minut, jesli gora ciasta zbyt sie przypieka przykryc w trakcie pieczenia folia aluminiowa.

Przepis dodaje do akcji:

Wigilijny piernik 

oraz do:

Przepis z „Pani” Nr 1/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.