Brukselka w boczku

Od dziecka uwielbiam brukselke- wlasnie rozpoczal sie sezon na to zimowe warzywo. Pamietajcie, aby przed gotowanie naciac glab na krzyz i dodac do wody nieco cukru- brukselka nie bedzie tak gorzka.

Dla 4 osob:

750 g brukselki

sol, cukier

80 g wedzonego boczku

2 lyzki oleju

zabek czosnku, mielony kminek

Zagotowac wode, osolic i poslodzic odrobina cukru. Wrzcucic oczyszczona brukselke, gotowac we wrzacej wodzie ok. 5-7 minut. Odcedzic. Boczek pokroic w paski, wytopic na rozgrzanym oleju, wlozyc na patelnie brukselke, posypac mielonym kminkiem, dodac drobno posiekany, lub przepuszczony przez praske czosnek, wymieszac. Dusic pod przykryciem ok. 20 minut, jesli woda wyparuje w tym czasie, podlac niewielka iloscia.

Przepis uczestniczy w akcji:

Sezon na brukselkę

Przepis Kazimiery Pyszkowskiej z jednego z dawnych numerow „Przyjaciolki”.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.