Indyjska masala czaj

Coraz chlodniej, coraz wczesniej robi sie ciemno. Na rozweselenie i rozgrzewke polecam szklanke pysznej goracej indyjskiej herbaty. Naprawde przepysznej.

Dla 2 osob:

100 ml mleka

200 ml wody

2 lyzeczki cukru

1 lyzeczka czarnej herbaty lisciastej (yunnan, assam, madras…)

1/4 lyzeczki swiezo startej galki muszkatalowej

szczypta mielonego imbiru

3 gozdziki

zirna z 3 strakow zielonego kardamonu

szczypta mielonego cynamonu

Przyprawy wymieszac. Do rondelka wlac mleko, wode, wsypac cukier, herbate i przyprawy, wymieszac. Zagotowac, nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez okolo 2 minuty. Przecedzic przez sito, wlac do 2 szklanek i natychmiast podawac.

Przepis z ksiazki „Gorace napoje” Louise Pickford Wyd. RM 2011

Wpis uczestniczy w akcji:

Smak Indii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.