Bulka na cydrze

Cydr tez mi sie kojarzy z jesienia 🙂 To wino jablkowe o zaledwie 2% alkoholu. A bulka wysmienita- cudownie miekka i dodatkowo bardzo aromatyczna.

Skladniki na 1 bulke:

5 g suszonych drozdzy lub 8 g swiezych

180 ml cydru (jesli nie mamy mozemy wziac sok jablkowy)

250 g maki

1 lyzeczka soli

1 lyzeczka miodu

Drozdze suszone rozpuscic w 2 lyzkach wody, drozdze swieze rozpuscic w cydrze. Wszystkie skladniki wlozyc do miski i zagniesc ciasto. Uformowac w kule, polozyc na omoczonym blacie i przykryc folia spozywcza. Zostawic do wyrosniecia na 40 minut.

Ciasto splaszczyc, zalozyc z jednej strony na druga i uformowac podluzna bulke. Przelozyc na pergamin, przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia na 45-60 minut.

Piekarnic wraz z blacha nagrzac do temperatury 210 °C, wstawiajac jednoczesnie na dole metalowa lub kamionkowa miske z woda. Bulke przed wstawieniem do piekarnika naciac, wlozyc na goraca blache przekladajac wraz z pergaminem. Piec 30 minut.

Przepis z ksiazki „Baguette & Bagel”Gontran Cherrier, wyd. Dorling Kindersley 2008

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.