Jesienny placek z jablkami, orzechami wloskimi i kremem

Duzo dobrego w tym ciescie 🙂 I tak mi sie jesiennie ono skojarzylo- jablka, orzechy wloskie, krem z dodatkiem syropu z burakow (melasy) Ma tez jesienny kolor- wasnie teraz na polach braz i brunatny odcien ziemi. Chyba nie musze pisac, ze wszystkim smakowal?

 

Na forme o srednicy 26 cm:

Ciasto:

3 sredniej wielkosci jablka

300 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki mielonego cynamonu

190 g brazowego cukru

250 ml oleju slonecznikowego

4 jajka

100 g orzechow wloskich luskanych

30 g czekolady w platkach

Krem:

100 g masla

50 g brazowego cukru

2 lyzki ciemnej melasy (syropu z buraka cukrowego)

200 g kremowego serka typu Philadelfia

Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic na drobno. W misce wymieszac make, cynamon, proszek do pieczenia i brazowy cukier. Dodac jajka, wymieszac, a nastepnie dodac olej i wymieszac mikserem na gladka mase. Dodac jablka, wymieszac lyzka. Pod koniec dodac posiekane na drobno orzechy wloskie i czekolade w platkach, wymieszac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C (z termoobiegiem- 155 °C) ok. 50 minut.

Po wystudzeniu placek przekroic wzdluz na 2 czesci. Przygotowac krem: w misce utrzec maslo, dodac cukier i melase, ucierac az cukier sie rozpusci. Dodac serek i wymieszac. Polowe kremu wylozyc na dolna czes placka, przykryc druga polowa placka. Druga czesc kremu rozsmarowac dekoracyjnie na wierzchu placka.

Przepis z: „Lisa. Kochen und Backen” nr 1/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.