Zupa dyniowa z imbirem

Bardzo prosta i bardzo smaczna. Dodatek imbiru rozgrzeje w chlodne jesienne dni. Juz coraz szybciej zapada zmrok…

Dla 4 osob:

200 g marchwi

500 g dyni (np. Hokkaido)

kawalek korzenia imbiru wielkosci orzecha wloskiego

1 cebula

2 lyzki masla

1 lyzka przyprawy curry

900 ml bulionu warzywnego

sol, pieprz

przyprawa maggi w plynie

Marchew obrac i pokroic w krazki, dynie obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac, imbir obrac i posiekac. Na rozgrzanym masle podsmazyc cebule i imbir. Dodac marchew i dynie oraz posypac curry. Podsmazyc przez chwile mieszajac. Zalac bulionem, gotowac okolo 20 minut, nastepnie zmiksowac blenderem. Doprawic do smaka sola pieprzem i maggi. Mozna podawac ze smietana.

Przepis z moimi zmianamin na podstawie przepisu z: „Lisa.Kochen und Backen” Nr 11/2012

Prtzepis dodaje do akcji Festiwal Dyni.

dynie_banner2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.