Filet z lososia i salatka z rozowego grejfruta

To moja kolejna propozycja do Rozowego Tygodnia. Na lososia mialam ochote od jakiegos czasu. Na konkurs u Ewy sie spoznilam, ale nic, losos juz sie prezentuje 🙂 Na talerzu- dwa odcienie rozu- mocno rozowy grejfrut i delikatnie rozowy losos 🙂

Jedzmy ryby! Sa bardzo zdrowe!

Dla 4 osob:

4 liety z lososia po ok. 120 g)

2 lyzki soku z limonki lub cytryny

sol, pieprz

2 rtozowe grejfruty

1 peczek szczypiorku (wzielam suszony)

1 awokado

mielona papryka pikantna

1 lyzka miodu

2 lyzki oliwy

1 lyzka oleju

Filety umyc, osuszyc, skropic sokiem z limonki i doprawic do smaku sola i pieprzem. Grejruty obrac, wyfiletowac, pokroic w kostke, sok powstaly przy krojeniu zachowac. Szczypiorek posiekac. Awokado obrac, wyjac pestke i pokroic w kostke miasz. Wymieszac z grejfrutami, szczypiorkiem. Sok z grejfutow wymieszac z miodem, oliwa i doprawic do smaku papryka w proszku, sosem zalc saltke i wymieszac. Filety z lososia usmazyc na rozgrzanym oleju, po ok. 4 minuty z kazdej strony. Podawac z salatka.

Przepis z: „Lisa. Kochen& Backen” Nr 1/2012Akcja kulinarna Różowy tydzień

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.