Chleb z dynia (Kürbisbrot)

Przygotowalam na Swiatowy Dzien Chleba- World Bread Day. Zachwycil mnie jego „kosmiczny” pomaranczowy kolor. Dzieci zas zachecil do jedzenia- smakuje wspaniale! Musicie sprobowac!

chleb_z_dynia_0_405x540

Na forme keksowa o dlugosci 30cm:

500 g maki

21 g swiezych drozdzy

1 lyzeczka cukru

200 ml mleka

250 g miaszu dyni

sol

4 lyzki oleju rzepakowego

4 lyzki ziaren dyni

Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek, w ktory wsypac lyzeczke cukru i wkruszyc drozdze, dodac 50 ml cieplego mleka, wymieszac, odstawic pod przykryciem na 20 minut do wyrosniecia. Dynie obrac, wydrazyc gniazda nasienne, odwazyc pozadana ilosc, ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie, zmiksowac i ostudzic. Do maki dodac dynie, 1,5 lyzeczki soli, pozostale cieple mleko, olej i ziarna dyni. Zagniesc elastyczne ciasto, ewentualnie dodac maki. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na godzine. Przelozyc do naoliwionej foremki i odstawic jeszcze na 10 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180) ok. 45 minut.

chleb_z_dynia_1_540x405

chleb_z_dynia_2_405x540

Deutsche Version:

Für eine Kastenform (30cm)

500 g Mehl

1/2 Würfel Hefe (21g)

1 Tl Zucker

200 ml Milch

250 g Kürbisfleisch

Salz

4 EL Rapsöl

4 El Kürbiskerne

Mehl in eine Schüssel geben und eine Mulde hineindrücken. Hefe in die Mulde bröckeln. 1 Tl Zucker hinzfügen und mit 50 ml warmer Milch verrühren. Abgedeckt an einem warmen Ort etwa 20 Min. gehen lassen. 250 g Kürbisfleisch schälen, entkernen, in wenig Salzfasser garen, bis weich ist, gut abtropfen lassen und dann pürieren. Kürbispüre, 1,5 Tl Salz, 150 ml Milch, 4 El Rapsöl, sowie 4 El Kürbiskerne zum Vorteig geben, gut durchknetten. Abgedeckt eine Stunde gehen lassen. Offen auf 200°C (Umluft-180°) vorheizen. Kastenform fetten, Teig hineingeben und erneut etwa 10 Min. gehen lassen. Anschliessend etwa 45 Min. backen.

Przepis z: „Lisa Kochen & Backen” nr 09/2012

Rezept von „Lisa Kochen und Backen” Nr. 09/2012

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.