Rozowy jablecznik z plebanii w Zurychu (Züricher Pfarrhauskuchen)

Zaintrygowala mnie nazwa. I wyglad oczywiscie tez:

Postanowilam zrobic go na tegoroczny Rozowy Tydzien. Rozowy Tydzien jest poswiecony profilaktyce i leczeniu nowotworu piersi u kobiet. Jest to najczesciej wystepujacy nowotwor u kobiet. W tym roku bierzemy tez udzial w Europejskim Dniu Walki z Rakiem Piersi:

Raise Awareness!

Zgodnie z banerkiem tego Dnia postanowilam przygotowac cos z jablkami. Jablka uchodza za owoc dodajacy zdrowia i dlugowiecznosci. Warto czesto po nie siegac. Ja postanowiloam od tej pory jesc conajmniej 1 jablko dziennie. Pod rozna postacia. Tutaj moja rozowa-jablkowa propozycja.

Na forme o srednicy 26 cm:

250 g maki

2 jajka

1 zoltko

szczypta soli

125 g cukru pudru

125 g masla

100 g cukru krysztalu

1 lyzeczka cynamonu

220 g mielonych migdalow

5 jablek

50 g dzemu malinowego lub z czerwonej porzeczki

Make zagniesc z cukrem pudrem, maslem, sola i 1 jajkiem na gladkie ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Ciasto rozwalkowac na ok. 30 cm srednicy, wylozyc do formy, wykladajac ciastem rowniez brzegi formy.

Pozstale jajko ubic z zoltkiem i cukrem krysztalem na puszysta mase. Dodac migdaly, cynamon i wymieszac. 4 Jablka obrac. Pokroic na osemki, wyciac gniazda nasienne. Widelcem wyzlobic rowki na wierzchu kazdej czastki jablka. Jedno jablko obrac, zetrzec na tarce i wymieszac z masa migdalowa. Nadzienie migdalowe wylozyc na spod, nastepnie ulozyc jablka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 50-55 min. Na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto sie za bardzo nie spieklo.

Dzem ogrzac, przetrzec przez sito, a nastepnie posmarowac jeszcze cieply jablecznik na wierzchu. 

Przepis z: „Frau mit Herz spezial. Backen nach Großmutters Art” nr 2/2010

Przepis uczestniczy w akcji:

Rozowy TydzienAkcja kulinarna Różowy tydzień

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.