Krucha szarlotka migdalowa

Pyszna… Tak szybko zjedzona, ze nie „uchowaly sie” zadne „przyzwoite” zdjecia 😉 Ciasta z jablkami teraz po prostu smakuja najlepiej!

Na blache o wymiarach 32×39 cm:

600 g maki

175 g+5 lyzek cukru

2 opakowania cukru waniliowego

325+4lyzki masla

2 jajka

100 g mielonych migdalow

1,5 kg jablek (jonagold)

7 lyzek soku z cytryny

4 lyzki tartej bulki

1 zoltko

2 lyzki smietanki kremowej

125 g cukru pudru

Z maki, cukru waniliowego, 175 g cukru, 325 g masla i jajek zagniesc gladkie ciasto, uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na co najmniej godzine do lodowki.

Migdaly wysypac na sucha patelnie i podpiec na rumiano, przelozyc na talerz. Jablka obrac, pokroic w osemki, wyjac gniazda nasienne, pokroic na kawalki. W rondlu rozpuscic 4 lyzki masla, dodac 5 lyzek soku z cytryny i 5 lyzek cukru, zagotowac. Dodac jablka i dusic ok. 5 minut. Wymieszac z migdalami. Ostudzic.

Polowe ciasta rozwalkowac na szerokosc blachy, wylozyc na wysmarowana tluszczem blache, wyciagajac na brzegach. Nakluc ciasto w wielu miejscach widelcem. Nastepnie wylozyc nadzienie jalbkowe.

Rozwalkowac druga czesc ciasta i przelozyc na nadzienie dokladnie dociskajac na brzegach. Wlozyc do nagrzanego piekarnika (200°C). Piec ok. 45 minut. Smietane wymieszac z zoltkiem. Posmarowac ta mieszanina szarlotke na 10 minut przed koncem pieczenia. Gotowa szarlotke polukrowac lukrem wykonanym ze 125 g cukru pudru, 2 lyzek soku z cytryny i 1 lyzki goracej wody.

Przepis z „Tina. Sonderheft Backen” nr 4/2008.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.