Chleb polski

Powoli juz cwicze prze Swiatowym Dniem Chleba 16 pazdziernika 🙂 Tym razem padlo na calkiem latwy do wykonania lecz pyszny zakwasowiec. Przepis od mojeslodkie z bloga Cukrem i miodem.

Oto ow przepis:

Chleb polski

  • 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130%
    hydracji)
  • 550 g maki białej
    pszennej chlebowej
  • 50 g maki pszennej
    razowej żarnowej lub 50 g ortrąb pszennych
  • 1 łyżeczka
    słodu
  • 1 łyżka soli
  • 300 g letniej
    wody
  • 1/4-1/2 łyżeczki
    drożdży instant (opcjonalnie)
  • 2 łyżki kminku
    (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki wymieszać
w dużej misce, następnie zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie
zakrytej misce na 2 – 2 1/2 godziny (złożyć w tym czasie 2 – 3
razy).
Następnie ukształtować bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do
wyrośnięcia na 1 – 1 1/2 godziny (krotko z drożdżami, dłużej jeśli chleb jest na
samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260°C przez 10
minut, potem obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20 – 25 minut. W
połowie pieczenia bochenek obrócić o 180°C, aby obie strony jednakowo się przypiekly.

A oto moj chlebek: 

Przepis uczestniczy w akcji:

Na zakwasie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.